Praznične Rimske terme

Pa smo vkorakali v praznični čas. Res je december prav poseben mesec, ki ga prav rad pričakam in doživim. Ko pride družina zopet skupaj, kjer nas obiščejo dobri možje, ko se na mizah znajdejo dobrote ter, ko čutimo posebno vzdušje na vsakem koraku. To je trenutek, ko se lahko zazremo v tekoče leto, potegnemo črto in naredimo načrte za prihodnje. Je pa tudi čas, da se spomnimo na tiste, ki imajo mogoče nekaj manj. 

No, da je december prav poseben mesec je jasno, toda pri meni je poseben tudi zaradi nečesa drugega. Z mojo drago Nino praznujeva tudi obletnico v tem času. In moram reči, da vestno skrbiva, da ne ostane spregledana. Letos sva se odločila, da ponovno obiščeva kraj, kjer sva praznovala najino prvo. Ker se nama je prvič tako vtisnil v spomin, sva si rekla, da je pa letos mogoče primeren trenutek za ponoven obisk. Saj se v tem obdobju, ko sneg prvič pobeli naravo, ko so dnevi kratki, ko mraz že dobro pritisne res prileže malo pocrkljati. in Rimske terme, ki izstopajo kot ene izmed najstarejših in hkrati najmodernejših term pri nas, so kot naročena destinacija za to. 

IMG_2140
Praznični vhod 

Razlogov zakaj sva se ponovno vrnila je veliko. Eden od glavnih pa seveda izjemno okolje, ki kar vabi v svoj objem. Nahajajo se dobrih 60 km iz Novega mesta. Midva rajši kot čez Škocjanske griče, odideva kar do Krškega in nato ob Savi navzgor proti Zidanemu mostu. Pot je malo daljša, a časovno popolnoma enaka, saj je slednja hitrejša, ker ne prečkaš nobenih gričev. Sama pot je zelo zanimiva, saj se po teh krajih ne voziš pogosto. Pot vzame dobro uro. Od Zidanega mosta so Rimske Toplice oddaljene le lučaj. Že ob vstopu v kraj na levi strani zagledamo mogočen kompleks, ki je vkopan v pobočje bližnjega hribovja, od koder je lep razgled na dolino, reko Savinjo in okoliška hribovja. Hotelski in zdraviliški kompleks ležita v strmem bregu, toda arhitekti so ju tako dobro umestili, da ima človek v 7 nivojih vse kar  potrebuje. Neposredna okolica ponuja res lepe razglede, ki jih je videti tudi iz bazenskega sklopa. Na voljo je tudi energetska pot, kjer se razprostira travnik s svetovno znanimi orjaškimi sekvojami, ki se veličastno dvigajo proti nebu.

Sofijin_dvor_01
Hotel Sofijin dvor 

Rimske terme imajo bogato in pestro zgodovino. Mogoče celo najdaljšo v Sloveniji, če ne v Evropi. Prvič so bile pisno omenjene v Oglejski listini že leta 1486, zares pa so zaživele po letu 1840, ko jih je v imenu svoje žene kupil tržaški trgovec Gustav Adolf Uhlich, ki naj bi zaradi tukajšnje čudežne termalne vode ozdravel. V tem obdobju so Rimske terme obiskala številna ugledna imena, kot so angleška princesa, pruska prestolonaslednica Viktoria, Napoleonova sestra, cesar Ferdinand itd… Med drugo svetovno vojno je Rimske terme zavzela nemška vojska, ki jih je preuredila v bolnišnico za svoje vojake.

Rimske_terme_zgodovina_13
nekoč…

Po padcu Nemčije so prešle v last jugoslovanske vojske. Po osamosvojitvi so postale slovenske. V letu 2011 so bile popolnoma prenovljene in dograjene. Od takrat goste sprejemajo v današnji podobi. Na žalost so leta 2013 prešle preko javne dražbe, v last ruskemu poslovnežu Valeriju Arakelovu.  

Sam kompleks je sestavljen iz medicinskega centra, centra dobrega počutja in treh hotelov (Zdraviliški, Rimski in Sofijin dvor), ki so kategorizirani s štirimi zvezdicami. Sama cena nastanitev se malce razlikuje od najugodnejšega Zdraviliškega, do malce dražjega Rimskega in na koncu še Hotela Sofijin dvor. Ob prihodu nas najprej pozdravi slednji, ki stoji neposredno ob parku z orjaškimi sekvojami. Hotel Rimski dvor je na sredini, pod njim pa stoji še hotel Zdraviliški dvor, v katerem se nahaja tudi muzej zgodovine Rimskih term. Vsi trije hoteli so povezani med seboj. Jedilnica je skupna za vse hotela in se nahaja pod recepcijo in nad bazenskim kompleksom. Jedilnica je velika in povsem zadošča za kapacitete saj je v celotnem kompleksu na voljo 190 sob. Hrana je bila odlična. Za gosta je poskrbljeno in nudijo praktično vse, kar si lahko zamisliš. No Nina bi tukaj dejala, da palačink pa le ni bilo 🙂

Rimske_terme
Skrajno levo hotel Sofijin dvor, na sredini v zelenem delu je Rimski dvor in na desni spodaj še Zdraviliški dvor

Posebnost kompleksa so znani latinski reki na stenah, ki jih lahko vidimo v vseh sobah in prostorih po hotelu. Celotna podoba in stil je v rimskem slogu. Ta bogata zgodovina je glavna nit, ki spremlja gosta ves čas obiska.

IMG_2114
Latinski reki nas spremljajo po celotnem kompleksu

Ker sva ob najinem prejšnjem obisku prebivala v Rimskem dvoru, sva se tokrat odločila, da obiščeva Sofijin dvor, ki je opremljen v klasičnem slogu, brezčasne elegance. Sobe so malce večje kot v drugih dveh hotelih, zato jih je posledično tudi manj (43). V sobi sva imela vse kar sva si poželela. Kopalnica je bila razkošna, prav tako bivalni prostor, ki nama je ponujal odlično zatočišče. Poleg najine sobe se je nahajal tudi razgledni stolp s katerega se odpira pogled na celotno dolino. Če primerjam sobo v Rimskem in Sofijinem dvoru lahko povem, da je bila prva bolj sodobno opremljena, druga pa bolj v klasičnem rimskem slogu. Skratka bivanje je na visokem nivoju. 

IMG_2393
Najina soba v Sofijinem dvoru

Da pa se dotaknem še welness dela najinega romantičnega oddiha. Res priporočam, da podoživite izvirna rimska kopališča v bazenih s termalno vodo. Skupna površina vseh bazenov je 450 m2. Največji izmed bazenov je zgrajen po zgledu starorimskih in je povezan z zunanjim, kar je odlično.

IMG_2105
Notranji bazen, ki s svojo podobo očara

Mene je sam slog notranje bazenskega kompleksa vedno znova pustil brez besed. Arhitekturni biser, kot ga v Sloveniji nisem še videl. Verjetno je to tudi največkrat slikan bazen v Sloveniji. Še dodaten čar nama je pričaral sneg, ki je v petek zapadel in dodatno polepšal kuliso. Če ste pozorni, ste na fotografijah opazili, da je barva vode v bazenih drugačna glede na čas v dnevu. Zvečer, ko se prižge osvetljava se bazen obarva v modro barvo, čez dan je barva zelena. Zelo zanimivo in privlačno za oko.

Iphone 3 445
V večernih urah se obarva modro

Poleg bazenov sva obiskala tudi svet savn Varinia. Razlika od prejšnjega obiska je bila ta, da so na novo dodali tri zunanje savne, ki lepo popestrijo že tako bogato ponudbo savn, počivališč, bazenov, ledenih vodnjakov. Dodali so tudi kromoterapijo (uporaba barvne svetlobe v savnah). Ponujajo tudi bogate savna programe, ki sva jih preizkusila in moram reči, da je to ena izmed najboljših stvari, kar jih lahko v savnah doživiš. Vedno, ko odideva v savne, odideva z upanjem, da bova tisti dan deležna programov. Mislim, da imajo 29. decembra celodnevni savna show, ki ga zelo priporočam. 

Z obiskom v Rimskih Termah se boste vrnili nazaj k bistvenemu: čudovita, pomirjujoča narava, zdravje, dobro počutje in sprostitev. Priporočam jih vsem, ki bi si želeli zares sprostiti od stresa in vsakodnevne rutine. Domov boste zagotovo prišli s polno energije in zanosom. Na tem mestu bi dodal, da so Rimske terme namenjene bolj parom, kajti za otroke so kakšne druge terme, z več igrali, bolj primerne. 

Kaj za konec dodati. Srečno dragi moji bralci. Želim vam, da praznike preživite v družbi vaših dragih, v prihajajočem letu pa veliko uspehov ter zdravja 🙂

IMG_2407

Komentiraj